De seneste døgn har Facebook – og platformens stifter Mark Zuckerberg – været i mediernes søgelys. Dette skyldes en afsløring om dataudnyttelse, i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg forrige år. Mark Zuckerberg indrømmer at der er begået fejl, men han har også været hurtig til at fremlægge en løsning, som skal sikre platformens fortsatte eksistensberettigelse. I sin status på Facebook forklarer han problemet og forsøger samtidig at mane til ro, med en forklaring på, hvordan vores personlige oplysninger vil blive beskyttet fremover.

 

Ifølge Mark Zuckerberg skal vi helt tilbage til 2007, for at forstå sagens kerne. I sit opslag på Facebook har han lavet en tidslinje, som i grove træk skal forklare hændelsesforløbet.
I 2007 lancerede Facebook en ny version af platformen, der bl.a. betød at din kalender kunne vise dig, hvornår dine venner har fødselsdag – en funktion de fleste af os vel har nydt godt af. For at kunne aktivere denne funktion, lancerede Facebook samtidig muligheden for, at du som bruger, kunne logge ind på eksterne apps og give dem adgang til at se dine venner.

Personlighedsquiz udnyttede funktionen

I 2013 skabte Aleksander Kogan en personlighedsquiz-app, som blev installeret af omkring 300.000 mennesker. De delte derigennem deres egne, og en række af deres venners, data med appen. Igennem måden, hvorpå Facebook fungerede på daværende tidspunkt, betød det at appen fik adgang til flere milloner oplysninger, på venner af de brugere, som installerede appen.

For at undgå lignende sager, lancerede Facebook i 2014 en betydelig ændring, som skulle begrænse de data som apps kunne få adgang til. Den vigtigste ændring var den, at apps ikke længere kunne bede om data på brugerens venner, med mindre disse selv havde givet appen de fornødne tilladelser.

Trods de nye vilkår, var det lykkedes Kogan at dele al den indsamlede data, med et eksternt firma, kaldet Cambridge Analytica. Denne information kom Facebook for øre i 2015, hvorefter de straks krævede at både Kogan og Cambridge Analytica formelt bekræftede, at de havde slettet de ulovligt erhvervede data – hvilket begge parter gjorde.

 

Cambridge Analytica

I sidste uge kom det så frem, at Cambridge Analytica muligvis ikke havde slettet den ulovlige data, som de ellers havde skrevet under på. Facebook udelukkede øjeblikkeligt virksomheden fra at benytte deres services og har igangsat en undersøgelse af sagen, men det har ikke forhindret sagen i at rulle i medierne. Mark Zuckerberg indrømmer også, at mens dette er et brud på tilliden mellem Facebook og de to implicerede firmaer, så er det i ligeså høj grad et brud på tilliden, mellem Facebook og dets brugere og det akter han at rette op på.

Herunder ses en liste over de initiativer, som Facebook vil tage i den kommende tid, for at sikre yderligere databeskyttelsen, for deres brugere:

  • Alle apps med adgang til større mængder af data, som er indsamlet før den store sikkerhedsændring i 2014, vil blive gennemgået.
  • Alle apps med mistænkelig aktivitet vil blive sendt igennem en fuld undersøgelse – de der ikke accepterer, bliver forbudt adgang til platformen.
  • Alle personer, vis data er blevet misbrugt, vil blive underrettet – dette gælder også de implicerede i Kogan/Cambridge-sagen.
  • Udvikleres adgang til data vil blive begrænset endnu mere, for at undgå fremtidige sager. Dette betyder blandt andet, at Facebook fjerner udvikleres adgang til data på personer, der ikke har brugt deres app, indenfor de seneste 3 måneder.
  • Når du fremover logger ind på en ny app, vil denne kun få adgang til dit navn, dit profilbillede og din e-mail adresse.

Som led i at genskabe tilliden mellem Facebook og deres brugere, vil der i den kommende måned også være en synlig bjælke, i toppen af dit News Feed, som viser hvilke apps du har benyttet. I denne feature vil der være en nem måde at fratage disse apps adgang til din data. Det er et værktøj som hele tiden har været tilgængeligt i dine privatindstillinger, men nu vil der altså være adgang direkte fra dit News Feed.
Mark Zuckerberg skriver derudover også, at der de kommende dage vil ske flere ændringer, som skal sikre datasikkerheden, på Facebook.

Afslutningsvis skriver Mark Zuckerberg at han tager det fulde ansvar for fejlen og at han tager situationen meget seriøst. Han takker dem, som fortsat tror på Facebook og lover at denne episode vil hjælpe til at bygge en endnu bedre platform i fremtiden.